Newsletter

„Polska naturvardare i Halland = Golonka Expressen”

Hagringen, nr 3/00, „Polska naturvardare i Halland = Golonka Expressen”, autor: Kjell Andersson

Efter en transport på cirka 40 mil, ankommer vi till Wizna i södra delen av Biebrza-dalen. Biebrza betyder bäver. Några sådana såg vi inte, men i värdshustädgården vid brofästet, satt en busksångare och sjöng intensivt. Dagen hade varit intensiv med. tuff trafik och ännu tuffare trafikpoliser, som tullat på både humör och reskassa. Den vakna delen av passagerarna hade också uppmärksammat flera lättklädda och kraftigt målade damer som stod posterade utmed vägen. Dessa vinkade till oss och vi vinkade glatt tillbaka. Vi diskuterade vad dessa kvinnor gjorde, om det var guider från polska statens turistråd, eller om det var liftare som var på väg söderut. Fundersamma över detta mysterium gick vi snabbt till kojs och somnade djupt. Under tiden patrullen sover, kan det vara på sin plats att berätta lite om Biebrza-träsket; Hela våtmarksområdet omfattar cirka 100 000 hektar (= 200 000 fotbollsplaner). I området finns många mångskiftande miljöer, allt från norrlandsmossar till betade och välhävdade strandängar. Årligen sker stora översvämningar, som lägger stora delar av omra)det under vatten. Själva floden som ringlar sig genom dalen är cirka 12 mil lång. Större delen av området ingår i Biebrzanski Park Narodowy och är skyddat. I området finns tusen små markägare (mestadels bönder) som bedriver skötsel på ett ålderdomligt och arbetsintesiv sätt. Hästar är inget ovanligt jordbruksred skap i området.

(…)

Östsidan av träsket

Nästa dag var det dags att ta sig norrut, till Osowiec och Goniadz. Utmed vägen på östsidan av träsket passerade vi Laskowiec, där en stor koloni vitvingade tärnor häckade och Zajki, där härfågel siktades. Vid Budy spelade dubbelbeckasin och i luften svirrade 5 svarta storkar. På vägen strax norr om Laskowiec sågs mellanspett, försvinna in bland träden. Framme i Osowiec löstes entré till parken på parkkontoret och detaljerade kartor köptes. Uppgifter om fågellivet inhämtades och några utvalda arter fick det att vattnas i munnen; större skrikörn 9 par, mindre skrikörn 25-30 par, ormörn 2 par, vattensångare 2 000 par, dubbelbeckasin 800 spelande fåglar, vit stork 1000 par och svart stork 25 par.

Kjell Andersson

Zostaw komentarz :)